Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lakendfeldky

12. 4. 2016

     Na lakenfeldky padla moje volba, když jsem vybírala mezi lehkými nosnými plemeny, snášejícími bílá vejce ( která jsem chtěla do kombinace s hnědými vejcemi maransek ).

  Toto staré plemeno, pocházející  patrně z Nizozemska, bývá charakterizováno jako vhodné pro extenzivní chov - nejlépe do velkého otevřeného výběhu. Typickým znakem těchto slepic je především velice kontrastní černobílé „lakenfeldské“ zbarvení, které způsobuje, že hejno je na zelené louce ( ale nejen tam ) opravdu nepřehlédnutelné. Vzhledem k občasným návštěvám jestřába na naší zahradě toto sice nemusí být brané jako jednoznačně pozitivní věc, ale slepice se mi líbily natolik, že jsem se rozhodla zkusit  štěstí…

 Přelétávání plotů a bázlivost slepic v případě jejich držení v příliš omezeném prostoru byly nejčastějšími  uváděnými  problémy, se  kterými je nutno při jejich chovu  počítat.

 _______________________________________

 Ze své zkušenosti mohu zhodnotit, že:

-opravdu rády využívají velký prostor k hledání potravy – slípky pravidelně vylétávají ze svého výběhu a prozkoumávají různá zákoutí zahrady a od jara si značnou část potravy vyhledávají samy

-dobře snášejí zimu

-bázlivé nejsou, někdy jsou až skoro drzé – při spatření mé osoby s povědomým zeleným kbelíčkem určeným pro krmení slepic mě pronásledují po celé zahradě a jedna z lakenfeldek za mnou neváhá přelétávat i do výběhů jiných slepic, aby náhodou o něco nepřišla….

-kohouti mají dobré maso

-slepice jsou vcelku dobré nosnice, vajíčka ovšem nejsou příliš veliká ( prvním rokem cca 48 - 56g, od dvouletých ale mívám i vajíčka nad 60g - zatím rekordní vajíčko vážilo 69 g )

-jsou velice hezké na pohled, obzvlášť kohout je krásný, navíc je také extrémně ostražitý při hlídání hejna, při přeletu každého většího ptáka okamžitě vydává varovný zvuk a tak si myslím, že je to především jeho zásluha, že jestřáb ve výběhu lakenfeldek zatím nebyl úspěšný ( jeden jeho nevydařený útok jsem sledovala )

-------------------------------------------------------------

​Náš chov

2015

Od mladého chovatele Matyáše Nováka z Hradce Králové jsem zakoupila 20 lakendfeldčích násadových vajec od 3 kmenů , zapnula líheň a těšila se, jak budou vypadat slepičky, které jsem zatím znala jen z fotografií. Předem neohlášené výpadky elektřiny u nás nejsou běžné, tentokrát na ně ovšem došlo - hned v prvním týdnu líhnutí - 2 dny po sobě a vždy na několik hodin, takže jsem si nedělala velké naděje, že se z vajíček ( ač všech oplozených ) vůbec něco vyklube. Přes tyto peripetie se nadpoloviční počet kuřátek vylíhl, některá byla slabá, ale nakonec mi zůstalo 8 životaschopných kuřat - 4 slepičky a 4 kohoutci.

----------------------------------------------------------------------

2016

Tento rok  jsem od kmene 1,4 sestaveného z loňského líhnutí odchovala kolem 30ti kuřat, asi polovinu z líhně, další pak vyseděly a odvodily kvočny maransky.

-----------------------------------------------------------------------

2017

​Hejno se mi rozrostlo o loňské slepičky. Kohouta jsem ponechala a budu líhnout jenom z velkých vajíček dvouletých slepic.